2018-09-27

2018-11-21

Heidi forlot sin gamle jobb, lærte seg å kode på 12 uker og ble IT-konsulent. «Helt ærlig har jeg ikke angret et sekund.»

På 12 uker tok Heidi eksamen som IT-konsulent hos Academy og etter en intensiv utdannelsesperiode ble jobben som leverandør skiftet ut med programvaredesign. Triathlonentusiasten som trives med å løse spesifikke problemer, synes at det beste med koding er at man ser fremgangen bit for bit – akkurat som i triathlonkonkurranser.

”Jeg savnet noe konkret, noe der jeg faktisk kunne se hva jeg hadde fått til. IT-bransjen fristet ettersom det finnes konkrete utfordringer der man i prinsippet kan løse alt – det eneste du behøver er å finne den smarteste måten å gjøre dette på ”

På 12 uker tok Heidi eksamen som IT-konsulent hos Academy og etter en intensiv utdannelsesperiode ble jobben som leverandør skiftet ut med programvaredesign. Triathlonentusiasten som trives med å løse spesifikke problemer, synes at det beste med koding er at man ser fremgangen bit for bit – akkurat som i triathlonkonkurranser.

Langs Pitkäjärvi i Nuuskio går det en kupert vei. Langs denne veien nærmer det seg en sykkel med smale hjul. Farten øker i nedoverbakken og den holder helt frem til neste oppoverbakke. På toppen av bakken løsner syklisten skoene fra pedalene, drar sykkelen nærmere og ler høyt. Dette er Heidi, triathlonentusiast og siden april i år også en programmerer.

Fra leverandør til IT-konsulent – konkret problemløsning vekket interessen for programmering

For under et år siden ville Heidi ha presentert seg på en helt annen måte. Utholdenhetsidretten var i bildet allerede da, men kodingen begynte hun ikke med før i vår. Jobben som leverandør i legemiddelbransjen var ikke lenger givende og et karriereskifte føltes som den eneste løsningen.

Jeg savnet noe konkret hvor jeg virkelig kunne se resultater av arbeidet mitt. IT-bransjen fristet ettersom det finnes konkrete utfordringer der man i prinsippet kan løse alt – det eneste du behøver er å finne den smarteste måten å gjøre dette på, forteller Heidi

Når Heidi undersøkte hvilke ulike oppgaver som fantes innen IT, innså hun at mulighetene var mange, men at hun trengte mer kompetanse når det kom til koding. Hun googlet seg frem til det mest grunnleggende i Java og begynte på et kodings- og programmeringskurs på universitetet – helt til skjebnen viste seg i algoritmene som begynte å vise Heidi reklameannonser for Academy i sosiale medier.

”Jeg ble veldig inspirert av at noen kunne lære meg å kode på 12 uker om jeg bare kom inn i klassen. Jeg fullførte testene svært raskt og først i intervjufasen stoppet jeg opp for å tenke – er dette for godt til å være sant, det må jo være en hake ved det hele. Men slik var det altså ikke, for 12 uker på skolebenken gikk og deretter var det rett ut i jobb i IT-bransjen”, ler Heidi

Den 12 uker lange utholdenhetstesten satte motivasjonen på prøve.

Selv om Heidi hadde sett for seg hvordan de 12 ukene i Academy kom til å se ut, ble hun allikevel overrasket over kursets fart og intensitet.

”Det kom nye temaer og informasjon hele tiden og spesielt i begynnelsen var jeg redd for at jeg ikke skulle greie å henge med. Jeg hadde allerede i starten av kurset bestemt meg for å prioritere dette og la idretten vente. Da jeg var kommet til den åttende uken så husker jeg at antall nye ting, utfordringer og relasjoner begynte å bli så mange at jeg måtte bruke helgene på å hente meg inn igjen. Det var en god beslutning ”, forteller Heidi.

Utholdenheten hun opparbeidet seg som idrettsutøver var til stor hjelp under innspurten.

”Det gjorde det nok litt enklere å faktisk tro på at man ville nå målstreken til slutt, akkurat som i triathlon”, sier Heidi.

Under den 12 uker lange utdannelsen ble motivasjonen satt på prøve, akkurat slik som det var blitt lagt frem i søknadsprosessen. Å vite at man til sommeren skulle være ute i jobb i IT-bransjen gjorde det hele enklere å holde ut.

Om motivasjonen ikke hadde vært på topp ville man helt sikker kunne begynt å jukse når man ble sliten. Man greide allikevel å holde motet oppe og den samme driven gjennom det hele. Den ble til og med enda større mot slutten hvor man kunne se målstreken.

I koding/programmering er det de små stegene og kontinuerlig feedback som er belønningen

Etter Academy ble Heidi ansatt som konsulent via Academic Work og jobbet som programmerer/programvareutvikler hos Planmeca. Hun fikk fortsette å lære nye ting i forbindelse med jobben, for eksempel Azure Application Insights. Det neste steget var å fikse bugs i bedriftens programvare sammen med andre programmerere. Å se tilbake og tenke på forandringene som har skjedd i livet hennes, er med Heidis egne ord «så sjukt kult».

”Det er helt sanseløst å tenke på at for bare et år siden gikk jeg rundt på min gamle arbeidsplass og grublet over at det var på høy tid å ta grep og gjøre noe. Og nå et år senere merker jeg at jeg gjorde rett valg. Nå kjennes det veldig riktig og som en veldig god avgjørelse. Jeg har ikke angret et sekund, og helt ærlig har jeg ikke angret noe som helst.”, smiler Heidi.

Det Heidi trives best med er hvor konkret både jobben og problemene er; det du selv oppnår med dine egne hender synes betydeligere mer enn i stillingen som leverandør. Når arbeidsverktøyet er koder, møter du mange små fremskritt på veien til å løse et større problem.

”Det er klart at man av og til kan stå og skalle hodet i veggen ettersom ting ikke alltid fungerer som man ønsker at det skal. Men det er så givende at man hele tiden får mikrofeedback fra koderedigereren og at man vet at det man gjør fungerer, samt at resultatene synes”, beskriver Heidi.

Selv om arbeidsdagene nå utspiller seg i helt andre omgivelser enn tidligere, går Heidis fritid fortsatt til målrettet triathlontrening. Treningen gir en god variasjon til kontorarbeidet, men man finner også betydelige likheter mellom triathlon og koding.

” Når en triathlonkonkurranse går i gang, kjennes startsstreken smertelig lang. Når man derimot kommer i gang handler det i bunn og grunn om de små prestasjonene som kommer etter hverandre; først svømmer jeg den første lengden, deretter den andre. Etter det hopper jeg opp på sykkelen og tråkker de tråkkene som trengs. Til slutt løper jeg fra stasjon til stasjon og kan skimte målstreken i det fjerne som stadig kommer nærmere. Det samme gjelder for koding: først føles det som om problemet er veldig stort, til og med uoverkommelig. Men så lenge man deler det opp i små deler og utfører oppgavene steg for steg så krysser man målstreken til slutt”

No items found.
No items found.

Mer på temaet 

#deltakernes-historier

En karriere i IT bransjen høres spennende ut, men du tenker kanskje fortsatt på hvorfor du skal velge nettopp Academy? Dette kan våre IT konsulenter som har gått Academy svare på. Vi spurte studenter fra de forrige C#/.Net- og Java-kursene i sommer om hvorfor de valgte å bytte karriere via Academy, og vi har samlet 12 grunner til hvorfor man skal klikke seg inn og fullføre de første testene til programmene allerede nå.

Les mer

Wilhelm Perdahl jobbet som kundeservicemedarbeider i en bank da han innså at det ikke var det han ønsket å gjøre. Han savnet utfordringer og utviklingsmuligheter hvilket gjorde at han sa opp uten en videre plan for hva han skulle gjøre videre. Til tross for en økonomieksamen i bakhånd, valgte han etter seks måneder å ta et kurs ved Luleå Universitet innen digital teknikk og der dukket interessen for IT opp på ny.

Les mer

Carolina Saavedra ble uteksaminert hos Academy i kurset C#/.NET våren 2017. Hun har tidligere arbeidet i finansbransjen med blant annet risikohåndtering og analyse, men i lengre tid vært interessert i programmering. I takt med at banksektoren stadig blir mer digitalisert, økte også motivasjonen for et karrierebytte. I dag har hun snart tilbragt et år som systemutvikler.

Les mer

Det har nå gått tre år siden 2015, hvor deltagerne i Academys første program i C#/.NET tok eksamen. Vi har møtt tre av dem for å få vite mer om hva de arbeider med i dag.

Les mer